Gault&Millau - Bukolyi Kékfrankos Válogatás 2011

Alder Yarrow a borbloggerek örökös bajnoka azt mondja, hogy ő már tudja, hogy a kékfrankos valóban alkalmas világszínvonalú borok készítésére. A pinot noirhoz hasonlóan terroirérzékeny, azaz képes pontosan közvetíteni a termőhely sajátosságait, ráadásul jól érlelhető: nem egyszerűen hosszúéletű, hanem átalakul és fejlődik az idő múlásával.

Én is ebben bízom, csak ritkán tapasztalom. De most beütött a telitalálat. Három potenciális világklasszist is kóstoltam. A Weninger Spérn Steiner nem meglepetés. De arra nem tettem volna a nyakamat, hogy a poszt-bukolyi Gróf Buttler és az újrakezdő Bukolyi Család is helyből két métert ugrik.

kékfrankos

 

 Bukolyi Kékfrankos Válogatás 2011

 Bukolyi Marcell első általam kóstolt bora határozott dél-róni jelleget mutat, egészen pontosan kedvenc óriásölőmre, a Clos du Caillou Quartzra hasonlít. A magas alkohol, a meleg karakter, a gazdag gyümölcsösség mellé szépen érett, csiszolt savak társulnak. Nehéz lenne nem szeretni. Az illat kirobbanóan gyümölcsös, és erősen gyógyszeres. A remek savaknak köszönhetően a magasfokú érettséggel együtt is nagyon jó arányokat mutat. Sima felszínű, bársonyos textúrájú, testes és igen sűrű szövésű bor. Hatalmas erő rejlik benne, de már most is felhőtlen élvezet. 7 pont. A 2003-as Gróf Buttler Kékfrankos méltó utódja.

 

Forrás: Gault&Millau Étteremkalauz, Happy End, 2012.12.21. (Alföldi Merlot)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KAPCSOLAT

CÍM: 3300 Eger Ív utca 2.

TELEFON: +36-30-481-56-94

FAX: +36-36-413-060

E-MAIL:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

WEBOLDAL: http://www.bukolyi.hu